Poparzenie pizzą

W sumie jak już wchodzimy na tematy różnych, dziwnych przypadków to…

Czy zdążyło się komuś z Was poparzyć pizzą?

Oczywiście mowa o takim większym poparzeniu, a nie standardowe „ała, huuhuuu, huuuuuu gorące ku*”*cze”?

Ja do tej pory zastanawiam się jakim cudem poparzyłam sobie całą dolną wargę gorącym serem z pizzy. Zrobiłam to na tyle wdzięcznie, że przez dobrych kilka dni chodziłam z ogromnym bąblem, wypełnionym płynem, który po pęknięciu zrobił mi dosłownie krater w dolnej części moich ust. Gojenie było bardzo uciążliwe i trwało z dobre dwa tygodnie, pomijając fakt okropnego bólu podczas spożywania jakichkolwiek posiłków w tym czasie…

A jak to się stało?

Otóż mój najlepszy mąż uwielbia serwować na wszelkich spotkaniach ze znajomymi, własnoręcznie robioną pizzę.

Jego ulubioną jest pizza serowa.

Ojj nie żałuję tam składników i poza mozzarellą, pleśniowym czy jakimś serem fetą, zmienia receptury i szuka kolejnych fajnych produktów, które sprawią, że „serowa” będzie najlepsza.

Tym razem wykorzystał sporo serów, które w strukturze były dosyć tłuste i miękkie – w tym też ciężkie. Zaś ciasto zrobił bardzo cienkie.

Takie połączenie brzmi całkiem spoko, ale kiedy jesteś wygłodniałym jak wilk człowiekiem, któremu dosłownie ślinka cieknie na sam zapach unoszący się po całym pokoju to no cóż…

Pizza od razu z piekarnika trafiła na talerz, z talerza na stół, a ze stołu prosto na moją wargę.

Nie zdążyłam jej dobrze ugryźć, a cały ten stosunkowo ciężki ser na cieście dosłownie spłynął mi po brodzie.

Szybko, szybko letnia woda, żeby to jakoś ogarnąć, usta całe czerwone – a w sercu – nigdy więcej pizzy od razu z piekarnika.

Na drugi dzień wstaje, czuje napięcie na ustach, a tam bąbel na parę cm szerokości i dobre 2 centymetry wysokości.

Aż mi się słabo zrobiło na sam widok tego co się odstawiło.

Nie obeszło się bez maści, chłodzących okładów i nauczki na całe życie, że z gorącym serem nie ma żartów.

Może ci się spodobać również
Powiadom o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments